svar på tal

fick en mycket intressant fråga av en anonym person, som jag nu ska svara på.
tänkte bara säga att ni ska komma ihåg att fråga om ni har nånting på hjärtat eller kommentera om ni har åsikter och vill säga något! tycker att det är hemskt kul att få kommentarer och saker och ting att tänka på. så våga kommentera, både kritik och positiva kommentarer är mycket välkomna till denna blogg!


Anonym om 190111:
Jag vet ju att du har flyttat från finland till sverige. Det är något jag också har tänkt göra, men efter jag är färdig med gymnasiet. Det som ja funderat över (kanske löjligt) är språket. Jag har alltid kännt mig underlig och korkad att prata finlandssvenska med rikssvenska personer. Hur gör du? har du förändrat talet? eller håller du dig ändå till ditt riktiga modersmål?
svar: det som du tar upp nu är en väldigt bra sak och jag är mycket glad att du tog upp det här. varifrån ska jag börja riktigt är det första jag tänker på.

jag har faktiskt inte förändrat mitt tal på något sätt, utan hållit mig till mitt modersmål och försökt att inte skämmas för att jag pratar "annorlunda". visst, man blir ju påmind om det dagligen och alla skrattar ju åt en ibland men det gäller att inte bry sig. sen finns det jättemånga människor som tycker att finlandssvenska är mysigt och låter fint och sött. och att man snackar en finare svenska, använder mera gammaldags ord och så vidare. så jag har inte förändrat nånting.

vissa svenska ord fastnar ju, och finlandssvenska "ordföljden" blir ju annorlunda. jag har lärt mig och skriva bättre texter sen jag flyttade hit och mitt ordförråd har blivit större. några svenska ord fastnar ju lätt har jag märkt och ibland då jag inte märker så kan jag låta lite svensk. sen pratar jag oftast snabbare, inte detdär lugna finlanssvenska tempot som man talar där i Finland.

för vissa fastnar ju en dialekt jättesnabbt medan det för vissa tar en mycket längre tid.
men jag tycker att man ska komma ihåg sina rötter och inte ändra på sig, vara sig själv bara. dom andra får väl säga vad dom vill, oavsett om det är om språk, utseende eller vad som helst! du är dig själv och kan inte vara någon annan. ett språk kan fastna i ett senare skede men var dig själv bara och var inte rädd att vara det! var stolt för att du har något dom andra inte har, du sticker ju i varje fall ut från mängden!
;)


heh.. hoppas de inte blev för långt.

Kommentarer
Postat av: Kätzy

Fint svarat! ;)

2011-01-20 @ 23:06:26
Postat av: Anonym

tack för det fina svaret :)

2011-01-21 @ 19:18:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0